Årets Projektledare 2011

Årets projektledare 2011 byggde upp Skånes fjärde största stad!

Marie Reinicke. Fotograf: Sven Antvik.

Marie Reinicke får den 30 november 2011 utmärkelsen ”Årets projektledare” för sitt sätt att leda World Scout Jamboree 2011. Under fyra år har hon varit ett föredöme och visat vägen för hela organisationen med sammanlagt 8500 ideella funktionärer. Hon är den första kvinnan någonsin att leda arbetet med en världsscoutjamboree.
Marie Reinickes ledarskap som präglas av ett stort engagemang som sprider sig till organisationen, hon är ett föredöme och hon ser sina medarbetares potential, vågar tro på dem och bygger upp ett starkt förtroende. Det är det som ligger till grund för att Marie får ta emot utmärkelsen ”Årets projektledare” som utses av Svenska ProjektAkademien.
– Scouterna är en ledarskapsskola som låter unga leda och ta ansvar. Redan från första dagen fick jag börja träna ledarskap, leda och utveckla mig själv och utvecklas tillsammans med mina kompisar i scoutgruppen, säger Marie.
I somras samlades 40 000 scouter från över 150 länder utanför Kristianstad för att delta i World Scout Jamboree, en mötesplats där unga människor fick lära sig att förstå världen genom att uppleva den och genom att möta varandra. World Scout Jamboree arrangeras någonstans i världen vart fjärde år. Deltagarna är 14-17 år och kommer från hela världen för att under några veckor leva i ett tältsamhälle av en storlek som kräver en infrastruktur, logistik och service som är jämförbar med en svensk småstad.

Marie Reinicke. Fotograf: Sven Antvik.

– Att få leda detta arbete har varit oerhört utmanande och utvecklande. Att leda genom föredöme och genom en gemensam värdegrund är det grundläggande i mitt ledarskap. Jag vill bidra där jag verkar, jag vill stå för det jag representerar och jag tror på tydliga mål och syften för att i en gemensam riktning kunna utveckla en verksamhet. Jag hoppas också att jag har inspirerat unga tjejer att våga leda, säger Marie.
Marie är uppvuxen i Harlösa utanför Lund men bor numera i Linköping. Hon är utbildad personalvetare och har under 15 år engagerat sig inom ideell sektor, främst scoutrörelsen. Som 29-åring blev hon den yngsta lägerchefen någonsin och den enda kvinnan som hittills lett ett World Scout Jamboree. Hon har tillsammans med cirka 8 500 funktionärer, varav 1 300 ingick i planeringsorganisationen, lagt ner 1,5 miljon ideella timmar under 4 års tid för att planera och genomföra lägret. Som ordförande var hon ansvarig för helheten och ledde arbetet i lägerkommittén. Arbetet innebar att skapa en organisationsstruktur och sätta mål för projektet, rekrytera och engagera medarbetare till planeringen och genomförandet av ett två veckor långt läger. Därmed var hon också med om att bygga upp en tillfällig stad som blev den fjärde största staden i Skåne och därefter avveckla såväl staden som den organisation som byggts upp under de senaste åren.

Läs Torbjörn Wenells intervju med Marie Reinicke!

Även övriga nominerade till utmärkelsen Årets Projektledare uppvisade detta år utmärkta prestationer och ett föredömligt ledarskap. Jonas Ekberg på Moment Projektkonsult AB nominerades för sitt arbete med att nystarta projektet 1177.se Vården på webben, där han lyckades få med 21 landsting i arbetet med en gemensam vårdportal. Yashar Moradbakhti på EA Digital Illusions Creative Entertainment (DICE) nominerades för sin coachande ledarstil och sin tillämpning av den agila projekthanteringsmetoden SCRUM i utvecklingen av Battlefield: Bad Company 2, som blev ett av Sveriges och världens mest framgångsrika datorspel. Dan Edblom vid Volvo Truck Corporation nominerades för sitt framgångsrika och insiktsfulla arbete med att ställa om och bygga ut produktionen vid fabriken i Tuve trots besvärliga yttre omständigheter.

Sedan 1995 delar Svenska ProjektAkademien ut utmärkelsen Årets Projektledare till personer som gjort utomordentliga projektledargärningar. Akademien gör bedömningen efter ledarskapets utförande, resultatet av genomförd verksamhet, projektets omfattning och komplexitet samt nytänkande i projektarbetet.
Svenska ProjektAkademien har till uppgift att främja utvecklingen och tillämpningen av projektformen i svenskt arbetsliv. Bland akademiens ledamöter finns tekniker, ekonomer, beteendevetare och humanister från näringsliv, offentlig verksamhet, universitet och högskolor.
Kontakt:
Marie Reinicke, Årets projektledare, 073-326 00 65
Christian Berggren, Svenska Projektakademien 070-370 00 81
Göran Hägerdal, bitr generalsekreterare Svenska Scoutrådet och Executive director WSJ 2011, 070-149 15 00
Pressreleasen finns i pdf-format här.