ÅPL 2013: Martin Österdahl

Svenska ProjektAkademien tillkännagav idag på Projektnärings höstträff vinnaren av Årets Projektledare 2013. I hård konkurrens utsågs SVT:s Martin Österdahl, projektledare för Eurovision Song Contest (ESC) i Malmö i våras. Trots betydligt mindre budget än tidigare år, kallas årets ESC av många för det bästa någonsin.

Svenska ProjektAkademien tilldelade Martin Österdahl den prestigefyllda utmärkelsen på höstens Projektnäringsträff idag med följande motivering:
”Martin Österdahl har på ett imponerande sätt lyckats få många kreativa individer att sträva mot ett och samma mål, vägledda av en stark idé som varit bärande genom hela projektet. Han lyckades tillsammans med sin organisation och under mycket stor tidspress överträffa projektets mål och skapa långsiktiga effekter för såväl Sverige som för efterföljande projekt i andra länder. Nyckeln till framgång var tidiga tuffa beslut om riktning, en beslutsprocess och projektstruktur i ordinarie organisation samt ett tydligt idéburet ledarskap.”
– Det känns fantastiskt att få den här utmärkelsen! Och i så tuff konkurrens! Att få leda Eurovision-projektet var ett hedersuppdrag för mig. Att det vi lyckades åstadkomma har uppskattats på så många olika håll i världen är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse, säger Martin Österdahl själv.
Sverige och SVT hade fått tydliga direktiv: bryt de senaste årens trend med skyhöga kostnader för Eurovision Song Contest. Hur skulle man leverera en show i världsklass med en mycket mindre budget än tidigare? Projektledaren Martin Österdahl spelade en avgörande roll som pådrivare och sammanhållande kraft i det projekt som vände upp och ner på etablerade sanningar om den gigantiska schlagerfestivalen.
– Resultatet blev ett ESC som producerats för en mindre budget än någon annan sedan början av 2000-talet och som av många bedömare anses vara det bästa ESC genom tiderna, menar Eva Hamilton, vd på SVT.

Eurovision Song Contest är en av världens största TV-produktioner med en publik på mer än 170 miljoner människor i 44 olika länder. Ett projekt som under nio månader skall etableras som ett stort företag med över 500 anställda och totalt runt 10 000 involverade, för att över en natt avvecklas och förbli endast ett minne.

Mer information om projektet se: Svenska Projektakademiens hemsida

Om Svenska ProjektAkademien:
Sedan 1995 delar Svenska ProjektAkademien ut utmärkelsen Årets Projektledare till personer som gjort utomordentliga projektledargärningar. Bedömningen görs efter ledarskapets utförande, resultatet av genomförd verksamhet, projektets omfattning och komplexitet samt nytänkande i projektarbetet.
Svenska ProjektAkademien främjar utvecklingen och tillämpningen av projektformen i svenskt arbetsliv. Bland akademiens ledamöter finns tekniker, ekonomer, beteendevetare och humanister från näringsliv, offentlig verksamhet, universitet och högskolor.

Kontakt:
Britt-Marie Rydén, Svenska ProjektAkademien
070-754 44 76
britt-marie.ryden@mpa.se

Marie Reinicke
Svenska ProjektAkademien
073-326 00 65
info@mariereinicke.se

Dela i sociala medier