ÅPL 2014: Finalister!

I arbetet med att utse Årets Projektledare 2014 har Svenska ProjetktAkademien identifierat följande finalister. Läs mer om dem nedan och titta gärna på intervjuerna i YouTube!

Den slutliga vinnaren offentliggörs i slutet av november.

Göran Östling – Scania, Euro 6 motor

Att kraftigt minska utsläppen har varit en av fordons branschens största utmaningar de senaste 40 åren. Från 1 jan 2014 gäller ny lagstiftning som skärpte EU kraven rejält på hur mycket som fick släppas ut och det handlade om en minskning till nivåer som inte ens var mätbara för 10 år sedan. Göran Östling har sedan 2008 varit projektledare och bidragit starkt till att Scania redan 2011 var först ut med att introducera en motor som mötte de hårda kraven och som lyckades minska bränsleförbrukningen markant.

Göran har lett ett helt program av projekt och produktintroduktioner som planerats för att i steg dra maximal nytta av innovation och kunskapstillväxt under projektets gång. Han har samordnat 10 andra projektledare och totalt har 1 500 Scaniamedarbetare och mängder av underleverantörer varit involverade. Målet har varit att utveckla ett tjugotal nya motorer samt att anpassa Scanias befintliga fordon för att klara de nya kraven.

Göran har varit en synlig och entusiasmerande projektledare som kombinerat helhetsperspektivet med detaljkunskap. Med stor pedagogisk förmåga har han mycket aktivt jobbat med uppföljning, bland annat genom omfattande fysiska pulstavlor.

Görans proaktiva och handlingskraftiga ledarskap med mottot ”hellre idag än imorgon” har gjort Scanias arbete med utvecklingen av de nya motorerna mycket framgångsrikt. En ny styrgruppsstruktur har skapats och gett kortare beslutsvägar, vilket också varit en bidragande orsak till att samtliga mål infriades, vissa med stor marginal. Motorerna har fått ett mycket bra kundmottagande och toppbetyg i branschpressen. Vid ett prestigefyllt test i tysk fackpress noterades modellen Scania G 410 för den lägsta bränsleförbrukning som någonsin uppmätts.
Kandidat 1 – Årets projektledare 2014 – Göran Östling – YouTube

Jan-Erik Larsson – Volvo Cars nya drivlina.

I över 10 år hade Volvo Cars varit beroende av Ford för utveckling och leverans av drivlinor (motor, växellåda, drivaxlar plus tillhörande delar som kylare och avgassystem), När Ford bestämde sig för att sälja Volvo så innebar det också att Volvo riskerade att stå utan en trovärdig motorleverantör. Detta hade inneburit att Volvo inte längre kunde erbjuda “World class”-drivlinor till sina kunder avseende prestanda, bränsleförbrukning och körupplevelse. De var nu tvungna att tänka nytt och skapa ett projekt som stödde en hållbar och trovärdig strateg. För detta skapades ett team med tydligt åtagande samt en projektledare som med flexibilitet och envishet kunde lotsa projektet genom denna utmaning. Där kommer Jan-Erik Larsson in i bilden som projektledare för detta stora och viktiga projekt.

Projektet gick ut på att reducera en stor variantflora och skapa en gemensam motorarkitektur för både bensin-och dieselmotorer i åtta olika prestandanivåer. Vidare skulle man bara utveckla 4-cylindriga motorer med premiumegenskaper avseende prestanda, körbarhet och ljudupplevelser. Detta skulle även ge god ekonomi till kunder och för Volvo. Jan-Erik lyckades leda projektet så att man inte bara klarade tid-och kostnadskraven utan också överträffade kraven avseende prestanda, körupplevelse och bränsleförbrukning. Lanseringen av de nya drivlinorna har fått stor genomslagskraft i den internationella motorpressen.

Jan-Erik skapade en unik teamkänsla trots mycket tuffa krav och deadlines. Han fokuserade inte bara på projektmålen och leveranser utan såg också till att hans projektmedlemmar klarade att ha balans i livet. En annan nyckelfaktor var att Jan-Erik skapade gemensamma strategier för genomförandet i projektet och helheten i Volvo som fick stark förankring både i projektet och i styrgruppen. Jan-Erik kombinerade också risk management med entreprenörskap och lyfte fram goda idéer som gav förhöjd kundnytta.
Kandidat 2 – Årets projektledare 2014 – Jan-Erik Larsson – YouTube

Anders Persson – Linköpings Universitet, CMIV

Anders Persson har med sitt kreativa ledarskap varit drivande i utvecklingen av ett tvärdisciplinärt forskningscentrum som gör Sverige till en internationell ledare på det bildmedicinska området. CMIV, Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering som initierats av Linköpings universitet, Landstinget i Östergötland och Sectra AB) har blivit en mycket välfungerande enhet med infrastruktur och forskning i världsklass.

Anders Persson har här med sitt nätverksinriktade arbetssätt skapat ett unikt partnerskap mellan universitetet och sjukvården, teknisk och medicinsk forskning, industri och forskare med den kliniska nyttan, dvs patientvärdet i centrum. En förutsättning för högklassig forskning och patientnytta har här varit att skapa effektiva arenor och samarbetsformer mellan olika kunskapsområden och discipliner. Detta har gjort CMIV till en attraktiv arbetsplats med ett stort antal forskare från olika länder och mycket avancerad utrustning vilket också har lett till flera lovande industriella spinoffs.

Anders har på ett engagerat och pedagogiskt sätt lyckats skapa förståelse för komplexa bildbehandlingstekniker så att alla kan ta till sig det. Han har kombinerat djupt kunnande inom fältet med kreativt entreprenörskap och en förmåga att inspirera medarbetare från olika miljöer. Genom att skapa nya arbetsformer och förutsättningar för integrerade möten mellan olika kompetenser, professioner och forskargrupper har en unik tvärdisciplinär kultur utvecklats. Den kulturen har Anders sedan spridit till andra universitet och enheter i– något som kommer hjälpa svensk forskning ta kliv framåt framöver. Detta har även bidragit till produktutveckling och skapat en stark internationell position för företag kopplade till verksamheten.
Kandidat 3 – Årets projektledare 2014 – Anders Persson – YouTube

Dela i sociala medier