Finalisterna till ÅPL 2013

PRESSMEDDELANDE 2013-10-25

Finalisterna till Årets Projektledare 2013

Vad har Facebooks megadatacenter, Eurovision Song Contest och Haparandabanan gemensamt? Alla tre bottnar i projekt drivna av någon som kan bli utsedd till Årets Projektledare 2013. Projektledarna Anders Granberg, Martin Österdahl och Lars Bergdahl offentliggörs nämligen idag av Svenska ProjektAkademien som de tre finalisterna.

I tuff konkurrens har tre projektledare stått ut lite extra i år och Svenska ProjektAkademien offentliggör idag vilka finalisterna är. Typen av projekt de har drivit skiljer sig otroligt mycket, men de är alla oerhört komplexa. Där en projektledare har tagit en stor infrastruktursatsning i mål, har en annan rott hem en miljardinvestering från ett av världens mest kända varumärken. Samtidigt har en tredje överträffat alla förväntningar i ”världsmästerskapet i TV-produktion”.

Anders Granberg har som huvudprojektledare för ”Invest in Luleå och Piteå” sett till att Facebook miljardinvesterade i att bygga sitt megadatacenter i Luleå, trots hård internationell konkurrens. Totalt ska tre serverhallar byggas, vilket genererar långt fler arbetstillfällen än vad som var målsättningen.

– Projektet har bidragit till att förändra regionens självbild och har också lett till ett massivt mediagenomslag världen över, säger Thomas Nilsson, fd vd Luleå Näringsliv AB.

Martin Österdahl är projektledaren som skulle bryta trenden med enorma kostnadsökningar i produktionen av Eurovision Song Contest (ESC) de senaste åren. Djärva beslut togs, som att flytta hela eventet från Stockholm till Malmö och att helt byta ut den sedvanliga scentekniken till en helt ny projektionsteknik.

– Resultatet blev ett ESC som producerats för en mindre budget än någon annan sedan början av 2000-talet och som av många bedömare anses vara det bästa ESC genom tiderna, menar Eva Hamilton, vd på SVT.

Lars Bergdahl projektledde utbyggnaden av den viktiga internationella transportlänken Haparandabanan. 119 km järnväg mellan Boden och Kalix skulle rustas upp och 42 km ny järnväg mellan Kalix och Haparanda skulle byggas. Genom projektteamets innovativa tekniska lösningar och kreativa förslag kring arbetssätt hann man klart i tid och under budget. Under Lars ledning lyckades teamet även implementera ett nytt hjälpkraftssystem som reducerar miljöpåverkan med ca 82 %.

– När det gäller Lars ledarskap, har han mycket god förmåga att leda och delegera, utan att vilja detaljstyra, säger Gunnel Nilsson, delprojektledare.

Vem som får den prestigefyllda utmärkelsen tillkännager Svenska ProjektAkademien på Projektnärings höstträff 22 november. Mer information om finalisterna finns på Svenska Projektakademiens hemsida: http://bit.ly/18POkVC samt på Projektnärings hemsida: http://bit.ly/17QMbIQ. Bifogat till pressmeddelandet finns bilder på de tre finalisterna.

Om Svenska ProjektAkademien:

Sedan 1995 delar Svenska ProjektAkademien ut utmärkelsen Årets Projektledare till personer som gjort utomordentliga projektledargärningar. Bedömningen görs efter ledarskapets utförande, resultatet av genomförd verksamhet, projektets omfattning och komplexitet samt nytänkande i projektarbetet.

Svenska ProjektAkademien främjar utvecklingen och tillämpningen av projektformen i svenskt arbetsliv. Bland akademiens ledamöter finns tekniker, ekonomer, beteendevetare och humanister från näringsliv, offentlig verksamhet, universitet och högskolor.

page1image25128 page1image25288

Kontakt:

Britt-Marie Rydén, Svenska ProjektAkademien 070-754 44 76
Britt-Marie.Ryden@mpa.se

Marie Reinicke, Svenska ProjektAkademien 073-326 00 65
info@mariereinicke.se

Dela i sociala medier